Egy magyar lány Párizsban Slide3

Dóra nemrégiben egy, a fiatal tervezők támogatására létrehozott Podium Jeunes Stylistes nevű nemzetközi versenyen vett részt, ahol több száz versenyző közül az ő alkotásai kapták a közönségdíjat. Ennek kapcsán kérdeztük.

Hogy indult be a karriered?

KD: 2010-ben kaptam meg a francia állami ösztöndíjat, ennek köszönhetően azóta Párizsban élek és dolgozom. Nagyon örülök ennek a helyezésnek, elég sokan keresnek magazinoktól és a díjnak köszönhetően gyártásra kerül kis szériában a prêt-à-porter ruhám, és bárki megvásárolhatja.

Mi jellemző a ruháidra?

KD: Nagyon szeretek kisérletezni különböző anyagokkal, formákkal. Általában keverem a letisztult formákat a kidolgozott, túldíszített elemekkel.

Melyik tervező van rád a legnagyobb hatással?

KD: Nagyon szeretem Hussein Chalayan, Viktor and Rolf, Sandra Buckland, Iris Van Herpen stílusát.

Szerinted hol tart a magyar divat?

KD: Már nem nagyon látom át a magyar divat alakulását, nem vagyok igazán részese, de sajnos elég nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, és ez minden területre kihat. Azt tapasztaltam viszont Párizsban, hogy sokkal nyitottabbak az emberek a divat iránt és sokkal merészebbek.

Milyen Párizsban magyar tervezőnek lenni?

KD: Párizsban nagyon sok nemzet találkozik, itt az a fontos, hogy jól végezzem a munkám.

Honnan inspirálódsz?

KD: Nagyon változó, hogy mi van rám hatással. Lehet ez egy épület, egy design tárgy, vagy egy érdekes természeti forma.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

KD: Egyelőre Párizsban maradok, és itt próbálok érvényesülni, ami persze nem könnyű. Nagyon szeretnék elindítani egy saját márkát, de ehhez elég nagy befektetés szükséges. Mostanánban pedig egy új projekttel próbálok elindulni: a KapsuleKollektive egyenlőre három tagból áll (Réthey-Prikkel Tamás, Kund Laura és jómagam), célunk pedig egy új vizuális élmény megteremtése fotográfia és a ruhatervezés eszközeivel az épitészeti tereken belül.